Urheiluyhteisön ja seuran ohjeita ja ajatuksia vanhempien roolista JJK:ssa

 

Tästä linkistä ohjeet pelaajalle

Nämä käytännön ohjeet on tarkoitettu pelaajien vanhemmille. Näitä yleisohjeita noudattamalla teemme seuratapahtumista sujuvampia. Ohjeista kannattaa keskustella kotona poikien kanssa. Ohjeita kirjatessamme olemme tukeutuneet yleisesti tunnettuun käsitteeseen: Urheilun pelisäännöt [*].

 

1         Vanhempien ja sisarusten rooli peleissä ja harjoituksissaTiivistelmä_kasvun_ohjaus_JJK_jun

Toivomme jokaisen vanhemman aktiivista ja reipasta osallistumista joukkueen ja seuran toimintaan. Olethan yhteydessä joukkueenjohtajaan ja seuratyöntekijöihin, kun pohdit, miten voit omalla toiminnallasi luoda joukkueelle ja pelaajille yhä paremman toimintaympäristön. Hienoa, että otat osaa joukkueen johtoryhmän toiveiden mukaan talkootapahtumiin ja muihin joukkueen aktiviteetteihin. Ajatuksia vanhempien toiminnan organisoinnille löydät vanhemmille ja perheille tarkoitetusta tietopankista [*].

Ottelu-ja harjoitustapahtumissa toivotaan positiivista kannustusta. Annetaan pelaajille ja valmentajille rauha vaihtopenkille. Vanhempien ja sisarusten paikka peleissä ja harjoituksissa on siis kentän laidalla erillään joukkueesta. Pidetäänhän huoli, että ainoastaan valmentajat ohjeistavat pelaajia pelillisissä asioissa.

Toivottavasti pystymme yhdessä tukemaan pelaajiamme kasvatuksellisissa asioissa ja jopa koulutyössä seurayhteisömme ja joukkueen kautta. Tutustuthan oheiseen materiaaliin, missä vanhempien roolia kannustajana oivalla tavalla kuvataan: Huippuaikuisen valmennusvideo [*].

Oheisessa kuvassa yritämme tiiviisti kuvata, miten joukkuetoiminnan rooli voi mukavasti kehittyä perheen roolin kanssa sopusoinnussa. Yhtä sääntöä ei ole, mutta kannustamme joukkuetoiminnan ja lapsen itsenäisyyden tukemista. Lapsi oppii ja uskaltaa yllättävän paljon!

2         Valmistautuminen harjoituksiin ja peleihin

Valmennamme JJK:ssa mahdollisimman monipuolisesti ja kokonaisvaltaisesti. Huomioimme parhaamme mukaan yksilön ja hänen kehitysvauhtinsa. Perusteena tälle meillä on käytössä varsin kattava ja ikäluokittain konkreettinen materiaali kasvun ohjauksesta ja herkkyyskausista.

Ohessa muutama vinkki harjoituksiin ja otteluihin valmistautumisessa: pääsääntö on, että peleihin ja treeneihin kannattaa valmistautua, jotta ne sujuvat hyvin:

  • Riittävästi lepoa ja pieni rauhoittuminen ennen treenejä.
  • RUOKAILU hyvissä ajoin eli noin 2 tuntia ennen treenien alkua.
  • Vettä tasaisesti ennen treeniä.
  • Sokeripitoisia tuotteita tulee välttää ennen pelejä ja harjoituksia.
  • Huolehdi pelaajan tulo hyvissä ajoissa ja sään mukaisissa varusteissa harjoituksiin. Hyvissä ajoin tarkoittaa, että olet 10 min ennen treenin alkamisaikaa varusteet päällä valmiina aloittamaan.

Tule harjoittelemaan valmistautuneena. Jos on huono olo tai ei huvita, niin silloin on parempi jäädä kotiin lepäämään.

Luomme edellytyksiä pysyvälle oppimiselle, selkeälle tavoitteenasettelulle ja jopa elämänhallinnalle, jos ”kivalla tavalla pikkuhiljaa” keskustelet ennen ja jälkeen harjoitustapahtuman: mikä olikaan tänään tavoitteesi harjoituksissa ja kuinka siinä mielestäsi onnistuit ? Lapset ymmärtävät uskomattoman paljon ja oppivat jalkapallon joukkuetoiminnan kautta varsin hyödyllisiä taitoja, kun pohdimme ja toteutamme näitä asioita yhdessä.

3         Kasvun ohjaus ja konkreettisia asioita seuratoiminnassa

JJK:n valmennussuunnitelmassa esitetään tarkemmin ikäluokkakohtaiset tavoitteet kasvun ohjaukseen. Pyrimme siinä ohjeistamaan ja korostamaan ikäluokkakohtaisesti niitä asioita, joita voimme yhdessä opettaa. Olisiko tässä rooli sinulle? Autatko poikia oppimaan kyseisiä asioita? Meidän kaikkien ei tarvitse olla jalkapalloexperttejä!

3.1     Varusteet

Opeta lapsesi huolehtimaan itse varusteistaan. Pelaaja kantaa itse varusteensa ja huolehtii kaikki tavarat mukaan.

Jalkapallokengät, verkkahousut (shortsit), säärisuojat ja pelisukat. Tärkeimmät asiat kenkiä koskien ovat: Valitse kengät alustan mukaan. Älä osta kasvuvaraa jalkapallokenkiin. Käytettävien kenkien tulee olla sopivan kokoiset. Kengän nauhat on hyvä lyhentää, jos ne ovat liian pitkät. Muista sitoa tiukka tuplasolmu kengännauhoihin. Jos kantanapit kuluvat toispuoleisesti, niin kengät kannattaa vaihtaa ajoissa.

FG – firm ground nurmelle ja tekonurmelle

AG – Artificial grass tekonurmelle, kuusi kantanappia (suositeltava).

Pallo: Sopikaa joukkueessanne käytettävästä pallosta yhdessä. Hankkikaa harjoitusryhmällenne samanlaiset pallot. Harjoituksissa kaikki pallot ovat ns. yhteisiä ja kaikkien käytössä. Ota pallo aina mukaan harjoituksiin. Pidä huoli, että siinä on ilmaa. Ennen pumppausta kostuta venttiili ja pumppaa palloa sen verran, että painettaessa se menee kasaan muutaman millin.

Seuratapahtumissa pukeudutaan seura-asusteisiin. Joukkueenjohto hoitaa varusteiden hankkimisen kaikille. Voit tutustua varustetarjontaan ja -ohjeisiin varustesivullamme [*].

4         Käyttäytyminen

4.1     Kunnioitus

Lasten kanssa olisi hyvä keskustella yleisistä käyttäytymissäännöistä. Joukkuekaveria ei kiusata. Valmentajat päättävät asioista ja he ovat auktoriteetti seuratapahtumissa. Vastustajia pitää kunnioittaa. Tuomari on aina oikeassa: hänen päätöksiään ei ole tapana kyseenalaistaa. Käyttäytymissäännöt koskevat niin pelaajia, toimihenkilöitä kuin vanhempiakin. Olemme ohjeistaneet epäasialliseen käyttäytymiseen puuttumisen seurassamme [*].

4.2     Kuri

JJK Juniorit pyrkii noudattamaan nollatoleranssia häiriökäyttäytymisessä. Pyrimme välttämään rangaistuksia ja ohjeistamaan poikia oikeaan toimintaan. Jos häiriökäytöstä ilmenee, reagoidaan siihen poikien kanssa sovitulla tavalla.

Jäähy ei kuulu JJK:n toimintatapoihin. Keskustelu lapsen teon haitallisuudesta ja oikeaa käytökseen ohjaaminen sen sijaan kuuluu. Lapsi on aina yksilönä hyvä ja hyväksytty. ”Noin ei saa tehdä”, on viestimme. ”Osaat kyllä käyttäytyä oikein.”

Valmentaja pyytää pelaajat aloittamaan harjoitteen pillillä. Se on myös merkki siitä, että liikutaan ripeästi ohjeiden antoon. Harjoituksissa pidetään lyhyitä juomataukoja tai muita taukoja rytmittämään harjoitusta. Pelaajan tulee tuoda vesipullo juomataukoja varten pelialueen lähelle jo ennen harjoitusten alkua. Juomataukojen aikana käydään pikaisesti juomassa. Harjoitus rytmitetään siten, että makoiluun, nahisteluun tai riehumiseen ei ole tarvetta. Se on vakavasti harjoittelua häiritsevää. Treeneissä aiheutettu häiriö vaikuttaa kaikkiin ryhmän jäseniin negatiivisesti.

 

4.3     Joukkueessa pelaaminen JJK:ssa, kotona ja koulussa

Joukkuepelaaminen on kaikille lapsille hyvää opetusta myöhempää elämää varten. Mukaan tarttuu sosiaalisia taitoja, muiden huomioon ottamista, kaverin auttamista, elinikäisiä ystäviä… Jalkapallo on joukkuepeli. Joukkue voittaa yhdessä ja häviää yhdessä. Harvoista tulee huippupelaajia, mutta toivottavasti saamme tartutettua kaikkiin poikiin urheilukipinän ja rakkauden jalkapalloon. Joukkuepelaamisen merkityksestä on hyvä keskustella kotona ja välillä muistuttaa siitä.

4.4     Sitoutuminen

Yhtenä osana joukkuetoimintaa on sitoutuminen. Tutustu huolella joukkueesi tavoitteisiin. Kun sitoudut niihin, samalla sitoudut tavoitteen vaatimaan työmäärään. Jos olette poissa harjoituksista pitkiä aikoja tai usein, on sillä vaikutusta myös muuhun joukkueeseen.

Harjoituksista saa olla poissa perustellusta syystä. Pikkujuniorilla kaverisynttärit, satunnainen – siis satunnainen – kerho- tai leikkiharrastus, koulukaverien yökylä (vast) on syy olla poissa harjoituksista kaikissa toimintamuodoissamme edustusjoukkueesta alkaen. Säännölliset poissaolot kannattaa pohtia tarkkaan. Ne estävät oman ja joukkueen tavoitteen saavuttamista. Keskustellaan näistäkin avoimesti.

Kokeisiin luku? Hyvä syy – toisaalta, itse jo pienestä pitäen opettelin ja opetin omille lapsille: Älä jätä vikaan iltaan !!! No – joskus jää …

Murrosikää lähestyvä Kasvava urheilija joutuu luopumaan yhä enemmistä asioista rakastamansa lajin eteen ja pian koko arki on sovitettava urheilun ehdoilla, mikäli tavoitteet on asetettu huipulle.

Sairastapauksissa on syytä noudattaa lääkärin ohjeita. Kuume- ja flunssasairaana (vast) ei ole saa harjoitella vakavamman sairastumisriskin takia. Käsivamman (vast) ollessa kyseessä kannustamme käymään fyysisen valmentajan juttusilla. Silloin omaehtoinen harjoittelu on suunnitellusti mahdollista – myös joukkueen tapahtumien aikana.

4.5     Valmentajan ohjeiden kuunteleminen.

Silloin kun valmentaja puhuu, niin ei saa puhua päälle. Pelaajien tulee kuunnella ja olla paikallaan ilman palloa. Kun pelaajat pyydetään paikalle, niin tullaan suoraan valmentajan luo kuuntelemaan ohjeet.

4.6     Apuvalmentajat

Apuvalmentajat ovat varsinaisten vastuullisten valmentajien apuna harjoituksissa. Tämä on hyvä tapa tulla mukaan seuratyöhön. Seura järjestää apuvalmentajille Palloliiton E‐lastenohjaajakurssin. Apuvalmentajia tarvitaan erilaisiin tehtäviin. Harjoitustapahtumassa apuvalmentajien tehtävinä voi olla: Pelaajien ohjeistaminen, harjoituksen rakentaminen (tötsät ja maalit) ja yleinen järjestyksen ylläpito.  Poikia tulee ohjeistaa kääntymään apuvalmentajien puoleen esim. kolhujen tullessa tai tarvitessaan apua varusteiden korjaamisessa. Apuvalmentajien olisi hyvä olla hyvissä ajoin (10 min) ennen treenien alkua paikalla.

5         Harjoittelu omalla ajalla

Liikuntasuositukset leikkiin, harjoitteluun ja kilpaan – terveelliseen elämäntapaan – kannustavat liikkumaan 15-20 h viikossa [*]. Seuramme harjoitustapahtumat jopa vanhoilla kilpatoimintaan keskittyvillä joukkueilla eivät takaa riittävää viikkoliikuntamäärää.

Annamme pojille virikkeitä perustaitojen harjoitteluun. Käytämme taitopassia pallollisten perustaitojen ja taitoratojen harjoitteluun. Kehonhallinnan harjoitteluun voidaan käyttää myös joukkueen omaa ”kuperkeikkapassia”.

Harjoituksissa käymme aikajoin läpi kotiharjoittelua ja keskustelemme siitä yhdessä poikien kanssa.  Tarkoituksena on, että jalkapalloa tulisi pelattua ja harjoiteltua myös muualla kuin joukkueharjoituksissa. Huomatkaa siis, jos pojalta tulee pyyntö, että potkitaanko.. ?

6         Turnausmatkat

Joukkue matkustaa turnauksiin aina yhtenäisesti. Pukeutukaa sään mukaisesti seura-asusteisiin. Aina, kun mahdollista, niin menemme yhteiskyydillä. Se on turvallisin tapa matkustaa. Tarpeen tullen yövymme ottelupaikkakunnalla. Kannustetaan yhdessä poikia yhteismajoitukseen. Se on osa kasvuprosessia sekin. Joukkuetoimintaan kuuluu oleellisena osana yhdessä oleminen ja yhdessä kokeminen.

Järjestetään ottelukyydit yhdessä siten, että joukkue voi rauhoittua otteluun ja tukijoukot ovat etupenkeillä. Mennään vanhempien – vaikkapa A- ja B-nuorten, ehkä joskus C-nuorten – peleihin  ”vain joukkuebussilla”, jotta keskittyminen otteluun on varmasti 100%. 

Tehdään turnausmatkat yhdessä ja terveellisesti.  Ei siis syödä makeisia, sipsejä ja limpparia eikä muita vastaavia herkkuja. Otetaan mukaan terveelliset matkakeväät. Lisäksi esim pieniä määriä suolapähkinöitä tai suolakeksejä voi syödä näläntunteen ja mineraalien tarpeeseen.

Ehkä pelikoneenkin voi jättää kotiin? Saattaisiko kännykkäkin pysyä kassissa? Ollaan yhdessä ja tsempataan kavereita.

7         Palaute

Jalkapallo on haastava laji ja se vaatii paljon erilaisia fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia. Harjoittelussa ei ole yhtä oikeaa tietä onneen. Seuraväelle ja joukkueen valmennukselle voi ja kannattaa antaa palautetta. Emme lupaa kaikkia toiveita toteuttaa, mutta lupaamme kuunnella ja kehittyä valmentajina. Harjoituksia suunniteltaessa käytämme hyväksi omaa taustaamme, Palloliiton koulutuksia, valmennusmateriaalia ja seuran valmennuspäälliköitä.

Olethan aktiivinen, positiivinen ja ratkaisukeskeinen. Tulethan rohkeasti mukaan kehittämään ja keskustelemaan kentän laidalle. Suurin osa pohdintoja aiheuttavista asioista on ratkaistavissa hyvinkin lyhyellä juttelulla.

Seuran kannalta tärkeä palautteenantokeino on vastata vuosittaiseen seurakyselyyn. Joukkueen kannalta vanhempaintapaamiset ovat myös tärkeitä tapahtumia.

Kannattaa myös kysyä ohjeita ja henkilökohtaisia vinkkejä oman poikanne omatoimiseen harjoitteluun. Jos todella haluaa kehittyä jalkapalloilijana, niin omaehtoinen harjoittelu on välttämätöntä. On hyvä, jos myös omaehtoisessa harjoittelussa vapaan pelailun lisäksi on tavoitteita.

 

Korjaus: 7.5.  (tjs): Harjoituksista poissaolon perusteet ja ottelumatkat.

Lisäys: 24.10. (tjs): Sairaana / loukkaantuneena harjoittelu