salllinen_lepo_Groningen
Oskari Sallinen, Bote Talsma (U15 päävalmentaja), Sander van Gessel (U17 päävalmentaja) ja Vertti Lepo

Keväällä 2014 Sami Nissinen ja Elmeri Turpeinen kävivät harjoittelemassa hollantilaisen Eredivisie-seura Groningenin U14-akatemiajoukkueen kanssa. Silloin pohdittiin, että syksy voisi olla parempi ajankohta ja nyt oli seuraavien poikien vuoro lähteä. Tällä kertaa matkassa olivat mukana JJK juniorit Vertti Lepo (2000) ja Oskari Sallinen (2001). Mukana olivat myös JJK:n talenttivalmentaja Jarkko Jokiranta ja JJK:ssa oppisopimuksella oleva valmentaja Antti Neuvonen.

Groningen yhteistyö syntyi Jokirannan vieraillessa seurassa kaksi vuotta sitten. ”Tällaisilla reissuilla on monta eri tavoitetta. Meidän kärkipään pojat pääsevät kokemaan toisenlaista ympäristöä ja näiden kokemusten myötä heidän on helpompi ymmärtää omia unelmiaan ja niiden realismia. Lisäksi pojat saavat palautetta eri ihmisiltä, vaikkakin useimmiten samoista asioista kuin Suomessa. Tempo harjoituksissa on vähän kovempi, joten tässä ympäristössä et esimerkiksi ole enää hyvä riistämään palloa, kun syötöt ovat parempia tai oma tapa suojata palloa ei ihan riitä täällä, vaikka se toimii Suomessa. Nämä on tärkeitä asioita huomata myös meille valmentajille. Näiden samojen perustelujen takia muista Keski-Suomen pienemmistä seuroista on hyvä käydä meillä JJK:ssa joskus ja meidän poikien on hyvä päästä alueleirille, tähtitarhaan tai Groningeniin.

Vaikka meille JJK:ssa paikallisuus on todella tärkeä arvo, niin meillä on hyvä olla kansainvälisiä kontakteja ja polkuja pojille myös huippufutismaihin. Groningen on siinä mielessä hyvä paikka, että se ei ole liian iso kaupunkina tai seurana. Hyvin Jyväskylän kaltainen pieni ja kompakti yliopistokaupunki ja seurana todella helposti lähestyttävä pojille niin pelaajien, valmentajien kuin skouttien osalta. Erinomainen yhteistyömahdollisuus, joka voi aiheuttaa joskus vielä jonkun pelaajan siirtymisenkin Hollantiin, joskaan se ei ole tässä edes pääasia.”

Vertti Lepo on Jyväskylän Komeettojen kasvatti ja siirtyi JJK:n b-junioreihin kesällä 2015. Vertti harjoitteli Groningenin kovan B1 joukkueen kanssa, jossa oli vuonna 1999 ja 2000-syntyneitä pelaajia. Oskari Sallinen muutti takaisin syntymäkaupunkiinsa Jyväskylään Savonlinnasta vuonna 2012. Oskari oli puolestaan C1 joukkueen mukana, joka koostui 2001 ja 2002-ikäluokista.

Matkakertomus:

Sunnuntai: matkapäivä.
Maanantai: aamutreenit ja oma palauttava treeni hotellin uima-altaalla.
Tiistai: aamutreenit B1:n mukana (myös Oke), uima-allas palauttelut ja illalla mukana 01:n (myös Vertti) yhteisessä pelitreenissä Cambuurin junnujen kanssa.
Keskiviikko: palautuspäivä; ” vapaapäivänä nukuttiin pidempään ja käytiin Oken kanssa kaupungilla. Päivällä käytiin FC Groningenin stadionkierroksella. Hienolta näytti. Illasta oma kevyt pallotreeni treenikeskuksessa.” –Vertti-
Torstai: ”Viikon paras treeni tähän mennessä. Puolittainen piip-testi ja pallonhallintapeli + 9v9 peli. Aurinkokin paisteli. Kiinalaisesta ravintolasta tuli suosikki”. – Vertti-
Perjantai: aamutreenit ja palautetilaisuus ikäluokan valmentajien ja pääskoutin kanssa. Illalla vielä omat kevyet pallotreenit treenikeskuksessa.
Lauantai: oli mahdollisuus mennä Belgian puolelle pelaamaan B1 treenipeliin, mutta lennolle ehtiminen olisi ollut liian tiukkaa, joten päätimme, että jäämme Groningeniin katsomaan C1:n ja A1:n otteluita ennen kotiinpaluuta.

sallinen

Oskari Sallinen

Oke:

”Paljon mukavia ihmisiä. Valmentajat käteltiin ennen ja jälkeen treenejä. Pelaajat olivat hyviä, mutta ei mitenkään ihmeellisiä. 99/00 treeneissä tempo oli kovempi , pelaajat parempia ja paljon fyysisempiä. Stadionkierros oli mukava ja stadion oli hieno. Palaute jonka sain, oli tosi hyvä. Havainnoinnissa olin aika hyvällä tasolla verrattuna muihin. Treeneissä pitäisi hakea vähän enemmän linjojen väliin ja hakea ahtaaseen paikkaan. Nyt vaan hyvää treeniä omassa ympäristössä JJK:ssa. Tähän ympäristöön voisi olla hienoa joskus päästä.”

vertti_lepo

Vertti Lepo

Vertti:
”Mukavia ihmisiä ja pelaajat ottivat hyvin mukaan. Reissu oli erittäin mahtava kokemus. Perustaso ja molempijalkaisuus oli valmentajien mielestä kunnossa. Terävämmin pitäisi tulla pelattavaksi, pitäisi olla pelissä paremmin sisällä ja voisin pyytää enemmän palloa. Reissulla sai nähdä millaista on pelata jalkapalloa suuressa seurassa sekä miten Hollannissa valmennetaan junioreita. Näki myös ettei tässä iässä olla vielä paljon jäljessä huippumaiden pelaajia. Pyöräilykulttuuri on hieno ja toimiva.”

Neuvonen:
”Viikon piti olla kevyt ja silti C15 ja B17 pojat harjoittelivat todella vähän taktisia harjoitteita. Pelipaikkakohtaisia harjoituksia melko paljon, siellä saattoi tulla enemmän taktisempia ohjeita, mutta koko joukkueen taktiikka ei juuri ollut (torstaina akatemiajohtaja Paul veti vähän enemmän C-15 joukkueelle). Pelasivat todella paljon pienpelejä ja vähintään kolme joskus jopa seitsemän(!) valmentajaa aamuharjoituksissa. Erot JJK-2001 ikäluokan ja Groningenin 2001-ikäluokan välillä ei mikään täysin mahdoton. Hävittäisiin ottelu, mutta meidän pojat tietävät ehkä vähän enemmän jopa liikkeiden suunnista ja ajoituksista. Toisaalta onko se aika sitten ollut pois taidosta ja urheilullisuudesta? Pelipaikkakohtaisia harjoitteita pitäisi saada meidänkin enemmän käyttöön. Se on kyllä hankalaa kahdella valmentajalla, 20 pojalle ja puolikkaalla Killerillä. Teemme kuitenkin JJK:ssa ehkä joitain asioita paremmin kuin Groningenissa. ”

Jokiranta:
”Voi olla pojista ylpeä. Oke otti heti ensimmäisen treenin ensimmäisestä hetkestä tilanteen haltuun, ohjasi ja huusi muille pelaajille. Se kiinnitti välittömän kiinnostuksen. Pelkkä 100 % läsnäolo, keskittyminen ja aktiivisuus ovat valtavan isoja asioita, jota meidänkin ympäristössä monen pelaajan pitäisi parantaa hirveästi. Vertti pääsi kovan ryhmän tahtiin koko ajan paremmin mukaan ja oli 01 testimatsissa kentän paras pelaaja. Hieno kasvu Vertiltä viikon aikana. Muutenkin pojat sitoutuivat paitsi harjoituksiin niin myös palauttaviin harjoitteisiin, lepoon ja ruokailuihin oikealla urheilullisella tavalla. Paikallinen seurajohto oli tyytyväinen ja haluaisivat nähdä tulevaisuudessa vielä lisää meidän poikia. Varmaan vuoden päästä olisi seuraava käynti. Pääskoutti Peter Moltmaker painotti seuraavia asioita pelaajissa joita haluavat nähdä:
”The first thing is the mind set. You need to be focused on football and committed to the training. Then comes the atheles body, decision making and skills.”

Myös seuran urheilupsykologi painotti keskittymisen tärkeyttä. He tekevätkin aamutreeneissä osaa taitotreeneistä vain keskittymisen parantamiseksi tai osaa rankoista pienpeleistä lähinnä periksiantamattomuuden näkemiseksi ja opettamiseksi. Akatemiajohtaja Paul Raveneu ja muutama valmentaja kiinnostuivat myös JJK:n muutamista asioista ja yrittävät tulla jossain vaiheessa käymään Jyväskylässä.

Itselleni myös hyvä reissu, jossa päästiin seuraamaan paljon aamuharjoituksia myös edustusjoukkueelta, joka on mukana Eurooppaliigassa. Lisäksi keskustelut seurajohdon, valmentajien, skouttien, seuran urheilupsykologin ja fysiikkavalmentajien kanssa ovat tärkeitä omankin kehittymisen kannalta.”

Rasitus: Viiteen päivään viisi johdettua harjoitusta. Yhteensä noin yhdeksän tuntia treeniä. Lisäksi noin kaksi tuntia omaa jalkapalloharjoittelua, kaksi tuntia untia/vesijumppaa/vesipalloa ja noin viisi tuntia pyöräilyä. Yhteensä viiteen päivään noin 18 tuntia liikuntaa/harjoittelua. Hyvällä levolla ja ruokailuilla onnistui helposti.