Ohessa SPL:n Nuorisopäällikön kesätervehdys

Palloliitto teki keväällä suuren tutkimuksen, jossa selvitimme pelaajien ja vanhempien odotuksia jalkapalloharrastusta kohtaan. Vanhemmat ja pelaajat pitivät hyvää ilmapiiriä tärkeimpänä asiana. Lisäksi vanhemmat korostivat erityisesti urheilullisten elämäntapojen ja valmennuksen laadun merkitystä.

Palloliiton Fortum Tutor –ohjelman avulla halutaan edistää laadukasta valmennusta, jossa vuorovaikutustaidoilla on suuri rooli. Tämän vuoden yksi tärkeä teema on voimavarakeskeinen valmennus, josta psykoterapeutti Heidi Packalen on tehnyt kirjan ”Harkitut sanat, parempi valmennus”. Olennaisinta voimavarakeskeisessä valmennuksessa on keskittyä yksilöiden onnistumisen ja voimavarojen tukemiseen ja lopettaa virheitä vatvovat sanavalinnat.

Jos näemme jonkun virheen tai asian, jonka toivomme olevan paremmin, niin ajattelemme sen vastakohtaa ja ryhdymme sanoilla ja eleillä tukemaan sitä. Jos pelaaja hosuu, emme puhu siitä, vaan keskitymme rauhoittamaan häntä. Jos pelaaja varoo tilanteisiin menoa, rohkaisemme häntä menemään kovemmin tilanteeseen oikealla hetkellä ja yritämme löytää onnistumiset sekä huomata ne. Näin toimimalla vähennämme omasta mielestämme negatiivista tunnetta ja keskitymme ratkaisuhakuisesti asioiden oppimiseen. Negatiivinen tunne sulkee oppimisen kanavia ja poistaa rohkeutta. Keskitymme siis positiivisuuteen. Samoja ajatusmalleja kannustan meidän kasvattajien toteuttavan myös muussa arjessa.

Yksi tärkeä vaihe futisharrastuksessa ovat pelit, joissa vanhempienkin tunteet nousevat välillä kovasti pintaan. Pelien aikana meidän vanhempien tulee välttää kaikkia taktisia ohjeita ja jättää pallollinen pelaaja täydellisesti rauhaan. Joskus hyvää tarkoittava kommenttimme ”Mene Roman!” on huomaamatta taktinen kannustus. Voi olla, että hänen olisi pitänyt havainnoida ensin ympärille ja katsoa sitten kuljettaako vai syöttääkö. Annetaan valmentajien antaa harkitusti ja sopivasti annosteltuna ohjeita kentälle ja keskitytään tsemppaamaan sopivissa väleissä.

Fixusti ajateltu! Hyvin toimittu! Olen ylpeä sinusta. Kunnioitan ratkaisuasi. Oli kiva, että onnistuit! Yrität tosi kovasti. Anna kun halaan. Meillä vanhemmilla on monia tapoja välittää ja kannustaa sanoilla ja kehon kielellä. Jalkapalloharrastus on täydellinen ympäristö sosiaalisten- ja tunnetaitojen opetteluun. Meidän vanhempien esimerkki ja ohjaava ote on tärkeää. Yritetään mekin kehittyä ja pitää huolta, että ilmapiiri tukee peli-iloa ja kehitystä.

Tutor ohjelmassa on myös hyviä aineistoja vanhemmille. Kannattaa tutustua netissä oleviin oppaisiin www.fortumtutor.fi/jalkapallo ja liittyä Fortum Tutor Facebook ryhmään, jossa jaetaan kiinnostavia teemoja myös vanhemmille. Hyvää futiskesää!

Marko Viitanen, Nuorisopäällikkö, Palloliitto ja kahden tyttöfutarin vanhempi, joka harjoittelee kovasti voimavarakeskeistä vuorovaikutusta