Nyt kolmatta kertaa JJK:sta oli poikia hollantilaisessa huippuakatemiassa FC Groningenissa.

Osana JJK:n strategiaa kuuluu kansainvälinen yhteistyö. Niistä vakiintuneimmat ovat jokavuotiset harjoitusottelut Zenitiä vastaan ja muutaman pelaajan vuosittainen tutustuminen FC Groningenin akatemian toimintaan.

Viikon verran Hollannissa olivat 02-ikäluokasta Kaarlo Rintamäki ja Nooa Laine. Lisäksi Groningen oli kutsunut 01-syntyneen Oskari Sallisen erikseen mukaan kahdeksi viikoksi. Mukana olivat myös JJK 05 valmentaja ja Oskarin isä Jani Sallinen sekä JJK A- ja 02-valmentaja Antti Neuvonen sekä talenttivalmentaja Jarkko Jokiranta.

Kassun ja Nooan raportti:

”Viikon teema oli prässi ja puolustaminen, mutta treeneissä ei tehty mitään muuta kuin pelattiin. Meitä valmensi  U15 valmentaja Bote Talsma ja jokaisessa treenissä oli eri apuvalmentajat. Aika paljon oli samoja juttuja kun Suomessa,  mutta oli erilainen pelityyli joka tarvitsi opettelua. Peli oli fyysisempää ja peli oli koko ajan sellaista kuin pahinta vihollista vastaan. Puolustamista vaadittiin vähän enemmän eteenpäin. Treeneissä pitää vetää aina sata lasissa, jos halusi pärjätä ja kaikki pelaajat yritti aina loppuun asti. Ruokaa saatiin laittaa itse asunnolla aika paljon. Levosta opittiin, että kannattaa nukkua päiväunet, jos kerkeää. Korttipelit ja niiden tappiouinnit jäivät mieleen. Me molemmat pärjäsimme hyvin vaikka tasokin oli kovempi kuin omissa treeneissä.

Oma ajattelu futiksesta kyllä muuttui. Täytyy vielä vetää treeneissä kovempaa ja antaa itsestään vielä enemmän koko ajan esim prässissä. Nyt se sama pitää vaan siirtää Suomessa jokaiseen treeniin.”

Oskarin kaksi viikkoa:
”Tosi mukavat kaksi viikkoa oli. Kaikki koutsit olivat hyviä ja mukavia. Kokonaisuudessaan kaksi viikkoa meni hyvin. Treeneissä pelattiin ja juostiin aika paljon, siis ihan juoksuja, enemmän kuin Suomessa. Peli U19 kanssa meni ihan hyvin, vaikka keskikentän keskellä täällä tila aina onkin tosi vähissä. Tempo oli kova treeneissä ja varsinkin peliosioissa. Kaikki treenaavat tosissaan mistä minäkin tykkään ja välillä treeneissä tulee tällejä, kun mennään kovaa loppuun asti, mutta se kuuluu asiaan. Kaiken kaikkiaan hyvät kaksi viikkoa, jäi hyvä fiilis.”

 

Groningen_1

Nooa ja Kassu päävalmentaja Bote Talsman kainalossa.

Ta lenttivalmentaja Jokiranta oli tyytyväinen viikkojen antiin.

”Uskon että pojille jää tästä viikosta monta asiaa mieleen. Yksi on se, että täällä pärjää ainakin vielä tässä U15-U16 vaiheessa hyvin. Toinen on ymmärrys siitä miten iso laji jalkapallo on maailmalla ja miten monet tuhannet ihmiset ovat valmiita tekemään päivittäin töitä unelman eteen. Kolmantena toivottavasti jää mieleen se, miten paljon täälläkin treenataan ja miten kovaa harjoituksissa mennään. Kun prässätään, niin silloin todella mennään, tila ja aika ovat vähissä ja lajiin kuuluu, että välillä tulee kolhuja. Tärkeintä tästä olisi saada siirrettyä näitä kokemuksia sinne omaan arkeen. Eli paljon harjoittelua ja kun mennään kovaa, niin pitää oikeasti mennä todella kovaa. Jotta sen pystyy tekemään kirkkailla silmillä, niin ravinto ja lepo pitää olla timanttia. Niitä asioita on toki tämänkin teholeirin aikana käyty läpi joka päivä. Nyt poikien pitää vaan saada ne asiat omaan arkeen. Kovan treenin ja ison treenimäärän jaksaa, jos ravinto ja lepo ovat laadukasta ja muutenkin huoltaa omaa kroppaansa.”

Poikien leiri on toki tärkeä kokemus, mutta myös näyteikkuna. Jos onnistuu hyvin, niin se poikii nimen listaan ja seurantaa mahdollisissa maajoukkuepeleissä tai uuden käynnin kautta. Jotta he tarjoaisivat FC Groningenista sopimusta, niin se vaatii ulkomaiselle pelaajalle paitsi sitä, että on yksi oman ryhmänsä parhaita, mutta myös sitä, että heillä ei ole samalle pelipaikalle erittäin lupaavia pelaajia ympäröivissä ikäluokissa. Unelmia on hyvä olla, mutta nyt on tärkeintä jatkaa Suomessa hyvää urheilijan elämää Jyväskylässä (tai Multialla).

Se että FC Groningen oli hyvin mielissään poikien tasosta antaa hyvän impulssin paitsi pojille itselleen, niin myös muille JJK pojille. Jos Nooa, Oskari ja Kassu pärjäsivät hyvin FC Groningenin mukana, niin eivät muutkaan JJK-pojat siitä tasosta kaukana ole.

 

Groningen_2
Koko retkiseurue majapaikan edessä lähdössä treeneihin. Oke, Jani, Kassu, Jakke, Nooa ja Neukka