Uudistus tulee ja hyvä niin !

 

Strateginen työ vaatii:
1) Kokonaisuuden tuntemista
2) Vapaata aikaa ja energiaa
3) Käsitteellistä ajattelua
4) Luovaa ajattelua.
Tämän opin edellisessä työpaikassani ja siinä on viisautta.

Ymmärtääkseni SPL:n johto ja uudistustyön valmistelijat hallitsevat nämä strategisen työn vaatimat asiat. Osa heistä hallitsee kaiken tästä, mikä on jo ”aika kova juttu”.Valtaosa osa heistä kykenee vähintään kolmeen näistä neljästä kohdasta. Uudistustyön eri vaiheisiin he ovat valjastaneet ihmisiä eri tilanteissa tarvittavilla vahvuuksilla. Ymmärtääkseni perusteet uudistukselle ovat siis kunnossa – olleet koko ajan.

Annetaan siis mennä !

Lähdetään mukaan uudistustyöhön ja unohdetaan seuraava ajattelutapa: Vanha ja turvallinen – joskin aika huono – koetaan usein paremmaksi kuin uusi ja hieman tuntematon.

Eihän se näin voi olla, vaikka usein inhimillisesti niin ajatellaankin.

”Miksi minulle ei kukaan koskaan kerro mitään”, ei sekään ole hyvä peruste olla huolellisesti tutustumatta hyvin valmisteltuun. Mukaan voi lähteä takamatkaltakin, mukana on voinut olla koko ajan ja monessakin vaiheessa.

 

Perusteet tässä olivat muiden, minua viisaampien. Tilannekuvaus ja muutama pohdinta on itse koettua.

Sopivasti olen saanut olla mukana. Välillä lähellä ja välillä ulkokehällä. EI HAITTAA – rohkeasti eteenpäin ! En voi muiden keski-Suomen seurojen puolesta puhua, mutta uskon ja toivon, että moni lähtee meidän lailla mukaan.
Itse en vaihtoehtoa edes pohdi: vanhaan jämähtäminen kun ei kovin kivalta kuulosta.

Uudistuksen sisältö tiiviisti: Liitto lähemmäksi seuroja. Tehottomat rakenteet pois. Johtaminen, laatu ja järjestelmällisyys sekä niiden mittarit kuntoon. Faktojen avulla uusiin uudistuksiin.

EI PAHA …