Fortum Tutor – tavoitteita kaudelle 2015-2016

Tiivistelmä:

Fortum Tutor -ohjelman ideana on kehittää juniorijalkapalloilun parissa toimivien lasten ohjaajien ja valmentajien taitoja ja antaa käytännön vinkkejä ja tukea juniorivalmentajien päivittäiseen tekemiseen. Fortum Tutorit toimivat yli sadan ohjelmassa mukana olevan seuran tukena ja tavoittavat alkavalla kaudella yli 2 000 alle 12–vuotiaiden valmentajaa.

Edellisellä Tutor-toiminnan kaudella painottuivat lasten omatoimisen harjoittelun aktivointi, Palloliiton uuden valmennuslinjan jalkautustyö lasten valmennuksessa, seurojen taitokulttuurin kehittäminen sekä vanhempien tukeminen heidän tärkeässä roolissa lasten harrastauksen tukijoina. Positiivinen, innostava ja lasten aktiivista yrittämistä huomioiva valmennustyyli on ollut alusta saakka keskeinen teema. Samat isot teemat ovat myös seitsemännen kauden perustana.

Espoossa järjestettävän tilaisuuden kouluttajina toimivat muun muassa belgialaisen RSC Anderlechtin tekninen johtaja Jean Kindermann, Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen, tyttömaajoukkuevalmentaja Marianne Miettinen, Palloliiton kehityspäällikkö Pekka Clewer sekä fyysisen valmennuksen erityisasiantuntija Harri Hakkarainen.

******************************************************

 

Fortum Tutor -ohjelman seitsemäs kausi käynnistyy

Fortum Tutor -ohjelman ideana on kehittää juniorijalkapalloilun parissa toimivien lasten ohjaajien ja valmentajien taitoja ja antaa käytännön vinkkejä ja tukea juniorivalmentajien päivittäiseen tekemiseen. Fortum Tutoreita on tällä hetkellä 100 ympäri Suomen. He toimivat yli 100 ohjelmassa mukana olevan seuran tukena ja tavoittavat alkavalla kaudella yli 2 000 alle 12-vuotiaiden valmentajaa.

Lisää lajiosaamista ja aktiivista yrittämistä korostava valmennustyyli

Edellisellä Tutor-toiminnan kaudella painottuvat lasten omatoimisen harjoittelun aktivointi, Palloliiton uuden valmennuslinjan jalkautustyö lasten valmennuksessa, seurojen taitokulttuurin kehittäminen sekä vanhempien tukeminen heidän tärkeässä roolissa lasten harrastauksen tukijoina. Positiivinen, innostava ja lasten aktiivista yrittämistä huomioiva valmennustyyli on ollut alusta saakka keskeinen teema. Samat isot teemat ovat myös seitsemännen kauden perustana.

– Palloliiton valmennuslinja korostaa pelipaikka- ja pelitilannekohtaista laadukasta harjoittelua. Olemme luoneet päävalmentaja Mixu Paatelaisen vauhdittamana maalinteon teemakoulutuskokonaisuuden. Tutorit ovat tärkeässä jalkauttajan roolissa, kun teemaa jalkautetaan käytäntöön, Palloliiton nuorisopäällikkö Marko Viitanen sanoo.

– 2013 käynnistetty Teemu Pukin ja Nora Heroumin tähdittämä omatoimisen harjoittelun Fortum Tutor Playbook noin 6-9 –vuotiaille lapsille jalkautuu taas tänä kesänä kymmenille tuhansille lapsille”, Viitanen jatkaa.

Jalkapallo vaatii lajina runsasta ja laadukasta lajiharjoittelua lapsuudessa

Suomalainen lasten valmennus on pitkään ollut pääosin niin sanottujen isä- ja äitivalmentajien varassa.

– Vaikka monilla vanhemmilla on omilta nuoruusvuosiltaan pelaajataustaa, puuttuu heiltä kuitenkin valmennuskokemusta. Jalkapallon perusteiden oppimisen kannalta ikävuodet 5–11 ovat aivan ratkaisevia lajiin kiinnittymisen ja huippujalkapallon kannalta. Tutor-ohjelma tuo laatua lasten valmennukseen, Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen kertoo.

– Fortum Tutor -ohjelmassa toteutuvat ne asiat, joita haemme yhteistyöhankkeiltamme. Fortum Tutor on käytännön toimintaa, jolla on myös merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus. Uskomme, että lasten laadukas harrastustoiminta innostaa koko perhettä, ja vaikuttaa laajemmin kaikkien hyvinvointiin. Yhteisöllisyys lisääntyy, kun kaikki puhaltavat hyvän harrastuksen parissa yhteen hiileen: seurat, valmentajat, vanhemmat ja tutorit, sanoo Tero Era Fortumista.

Tutoreiden osaamisen kehittyminen tärkeä osa ohjelmaa

Tutoreiden oma koulutus on tärkeä ja arvokas osa suomalaisen jalkapallon kehittymisessä. Palloliitto vastaa tutoreiden koulutuksesta haastavaan tehtävään. Ohjelman seitsemäs kausi käynnistyy maaliskuun lopun koulutuksella, jossa kouluttajina toimivat muun muassa Belgialaisen RSC Anderlechtin tekninen johtaja Jean Kindermann, Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen, valmentajan kasvusta ja tutoroinnista kouluttavat Palloliiton Marianne Miettinen ja Pekka Clewer. Tunnetilojen tunnistamisesta kouluttaa Jani Järvinen. Lääkäri ja fyysisen valmennuksen erityisasiantuntija Harri Hakkarainen sekä lasten valmentaja Sebastian Mandart kouluttavat käytännönläheisesti lasten fyysisen harjoittelun teemaa.  Marko Viitanen ja Fortumin vastuuhenkilöt käyvät läpi tutorin työtä monin tavoin. Suuri osa koulutusta on myös tutoreiden verkottuminen ja keskinäinen kokemusten jakaminen.

 

Fortum Tutor on Palloliiton ja Fortumin vuonna 2009 yhdessä käynnistämä valtakunnallinen ohjelma, jonka tärkein tavoite on taata jokaiselle suomalaiselle jalkapallojuniorille osaava ja kannustava valmentaja.

Tutor on 5–12-vuotiaiden lasten valmentajan henkilökohtainen sparraaja. Hän auttaa valmentajaa kehittämään omia taitojaan. Jalkapalloilullisten taitojen lisäksi valmentaja saa tutorilta tukea lasten ohjaamisessa.

Kotimaisten valmentajien lisäksi Fortum Tutor on saanut kansainvälistä tunnustusta, kun Euroopan Jalkapalloliitto UEFA palkitsi sen vuoden 2012 parhaana ruohonjuuritason kehitysohjelmana Euroopassa. Lentopalloliitto on toista vuotta osana ohjelmaa ja lajien välinen yhteistyö valmentajien työn tukemisessa on päässyt hyvään vauhtiin.

 

Kauden 2015 tutorit ja seurat (osalla seuroista on jaettu tutor ja osa tutoreista auttaa useampia seuroja)

Tutorin nimi Seura / seurat
Juha Lipponen TuNL
Petteri Joensuu TuNL
Bo-Erik Ahlgren Kimito SF/Taalintehtaan Jäntevä
Matthias Ahonen Raision Nappulaliiga
Matti Raho Maskun Palloseura ja MynPa
Uolevi Nurmi FC Halikko / Wilpas
Ilpo Vesterinen SalPa
Julius Karlsson PIF
Doan Mirell TPSj
Pauli Miettinen Kuusamon Pallokarhut
Pasi Kurttila OLS
Kimmo Vuolteenaho OLS
Janne Husu Ajax Sarkkiranta
Jari Jäväjä ONS
Keijo Huusko FC 88 Kemi/FT Kemi-Tornio
Timo Viitanen Rotuaarin Pallo
Teemu Hakala RoPS
Anssi Kiuru FC Santa Claus juniorit
Mikko Salmela FC Santa Claus juniorit
Jukka Ikäläinen KePS
Sami Viippola TP-47
Hannu Paasovara HauPa
Fetahu Perparim HauPa
Jukka Dunder ONS
Pekka Kemppainen KajHa
Arttu Heinonen Wimma
Ari Kylmälä FC Raahe
Markku Helenius TPV
Petri Taskinen TPV
Toni Vallin Ylöjärven Ilves
Erkki Nilku Ylöjärven Ilves
Pekka Tiitu Nokian Palloseura/FC Nokia
Mikko Tiirikainen Ilves
Anssi Saiha Ilves
Ari Jussila FC Hakaj / VANL
Matti Junninen Tervakosken Pato
Kai Lehto HJK
Sampo Hulkkonen FC Kontu
Mika Kokko IF Gnistan
Tuomas Mokko HJK
Maria Virolainen MPS
Päivi Lehto HPS/FC Viikingit
Heikki Saloranta FC Espoo: Lepa, Kapy,PEP, FC Kasiysi
Pauliina Miettinen NJS
Timo Lehtihalmes TiPS
Kimmo Ketonen FC Honka
Jere Matinlassi FC Honka
Leif Grandell GrIFK
Petri Kurki FC Reipas
Hans Pirttilä Mäntsälän Urheilijat
Miika Nuutinen TuPS
Mitri Pakkanen KoIPS
Timo Laine KoIPS
Paavo Nurmi FC Espoo: Lepa, Kapy,PEP, FC Kasiysi
Markus Louhela JOKI
Jorma Granqvist FC Espoo: Lepa, Kapy,PEP, FC Kasiysi
Janne Karhu VJS
Petteri Kärkkäinen KYIF
Veli-Pekka Perälä EBK
Timo Saari NUPS
Riku Munukka KP-75
Harri Isotalo FC Loviisa
Saku Rantalainen FC LaPa/Kultsu
Mika Häkälä Sudet ry
Tommi Vitikainen MP:n yhteistyöseurat
Kari Pasanen MP
Mika Halmetniemi PePo
Åke Söderström KONA
Ilkka Tahkokallio IPS
Juha-Pekka Ruokonen LAUTP
Marko Jalkanen STPS
Joonas Prami JJK-juniorit
Markku Kekäläinen JJK-juniorit
Tuomas Pesonen JyPK
Hanna Toivonen JyPK
Isac Hamidi Komeetat
Ilkka Hyvärinen PaRi
Heikki Nurmi Huima ja FC Saarijärvi
Torbjörn Holmgren Vasa IFK
Mikko Haapaoja VPS juniorit
Tuomas Nikupeteri SJKj,
Harri Kevari Piiritutor
Jyrki Saranpää VPS juniorit
Esa Haanpää Piiritutor
Marko Myllykangas FC YPA
Niklas Kacko FF Jaro
Ahti Räinä GBK, IK Myran
Seppo Peuraharju KPV Kokkola/Lohtajn Veikot,Kälviän Tarmo, Kannuksen Ura
Kari Pakkanen Pallokissat, Kuopio
Ensio Pellikka KuPS
Marko Kumpulainen PK-37
Johanna Hämäläinen FC Hertta
Kalle Rönkkö KuPS
Kalle Kangaspunta JIPPO
Matti Immonen WJK
Timo Kulju FC Jazz j
Tommi Levola TOVE
Risto Puustinen MuSa
Kalle Lehtonen FC Rauma, FC Eurajoki
Harri Kanerva Pallo-Iirot