Fortum Tutor – tavoitteita kaudelle 2015-2016

Tiivistelmä:

Fortum Tutor -ohjelman ideana on kehittää juniorijalkapalloilun parissa toimivien lasten ohjaajien ja valmentajien taitoja ja antaa käytännön vinkkejä ja tukea juniorivalmentajien päivittäiseen tekemiseen. Fortum Tutorit toimivat yli sadan ohjelmassa mukana olevan seuran tukena ja tavoittavat alkavalla kaudella yli 2 000 alle 12–vuotiaiden valmentajaa.

Edellisellä Tutor-toiminnan kaudella painottuivat lasten omatoimisen harjoittelun aktivointi, Palloliiton uuden valmennuslinjan jalkautustyö lasten valmennuksessa, seurojen taitokulttuurin kehittäminen sekä vanhempien tukeminen heidän tärkeässä roolissa lasten harrastauksen tukijoina. Positiivinen, innostava ja lasten aktiivista yrittämistä huomioiva valmennustyyli on ollut alusta saakka keskeinen teema. Samat isot teemat ovat myös seitsemännen kauden perustana.

Espoossa järjestettävän tilaisuuden kouluttajina toimivat muun muassa belgialaisen RSC Anderlechtin tekninen johtaja Jean Kindermann, Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen, tyttömaajoukkuevalmentaja Marianne Miettinen, Palloliiton kehityspäällikkö Pekka Clewer sekä fyysisen valmennuksen erityisasiantuntija Harri Hakkarainen.

******************************************************

 

Fortum Tutor -ohjelman seitsemäs kausi käynnistyy

Fortum Tutor -ohjelman ideana on kehittää juniorijalkapalloilun parissa toimivien lasten ohjaajien ja valmentajien taitoja ja antaa käytännön vinkkejä ja tukea juniorivalmentajien päivittäiseen tekemiseen. Fortum Tutoreita on tällä hetkellä 100 ympäri Suomen. He toimivat yli 100 ohjelmassa mukana olevan seuran tukena ja tavoittavat alkavalla kaudella yli 2 000 alle 12-vuotiaiden valmentajaa.

Lisää lajiosaamista ja aktiivista yrittämistä korostava valmennustyyli

Edellisellä Tutor-toiminnan kaudella painottuvat lasten omatoimisen harjoittelun aktivointi, Palloliiton uuden valmennuslinjan jalkautustyö lasten valmennuksessa, seurojen taitokulttuurin kehittäminen sekä vanhempien tukeminen heidän tärkeässä roolissa lasten harrastauksen tukijoina. Positiivinen, innostava ja lasten aktiivista yrittämistä huomioiva valmennustyyli on ollut alusta saakka keskeinen teema. Samat isot teemat ovat myös seitsemännen kauden perustana.

- Palloliiton valmennuslinja korostaa pelipaikka- ja pelitilannekohtaista laadukasta harjoittelua. Olemme luoneet päävalmentaja Mixu Paatelaisen vauhdittamana maalinteon teemakoulutuskokonaisuuden. Tutorit ovat tärkeässä jalkauttajan roolissa, kun teemaa jalkautetaan käytäntöön, Palloliiton nuorisopäällikkö Marko Viitanen sanoo.

- 2013 käynnistetty Teemu Pukin ja Nora Heroumin tähdittämä omatoimisen harjoittelun Fortum Tutor Playbook noin 6-9 –vuotiaille lapsille jalkautuu taas tänä kesänä kymmenille tuhansille lapsille”, Viitanen jatkaa.

Jalkapallo vaatii lajina runsasta ja laadukasta lajiharjoittelua lapsuudessa

Suomalainen lasten valmennus on pitkään ollut pääosin niin sanottujen isä- ja äitivalmentajien varassa.

- Vaikka monilla vanhemmilla on omilta nuoruusvuosiltaan pelaajataustaa, puuttuu heiltä kuitenkin valmennuskokemusta. Jalkapallon perusteiden oppimisen kannalta ikävuodet 5–11 ovat aivan ratkaisevia lajiin kiinnittymisen ja huippujalkapallon kannalta. Tutor-ohjelma tuo laatua lasten valmennukseen, Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen kertoo.

- Fortum Tutor -ohjelmassa toteutuvat ne asiat, joita haemme yhteistyöhankkeiltamme. Fortum Tutor on käytännön toimintaa, jolla on myös merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus. Uskomme, että lasten laadukas harrastustoiminta innostaa koko perhettä, ja vaikuttaa laajemmin kaikkien hyvinvointiin. Yhteisöllisyys lisääntyy, kun kaikki puhaltavat hyvän harrastuksen parissa yhteen hiileen: seurat, valmentajat, vanhemmat ja tutorit, sanoo Tero Era Fortumista.

Tutoreiden osaamisen kehittyminen tärkeä osa ohjelmaa

Tutoreiden oma koulutus on tärkeä ja arvokas osa suomalaisen jalkapallon kehittymisessä. Palloliitto vastaa tutoreiden koulutuksesta haastavaan tehtävään. Ohjelman seitsemäs kausi käynnistyy maaliskuun lopun koulutuksella, jossa kouluttajina toimivat muun muassa Belgialaisen RSC Anderlechtin tekninen johtaja Jean Kindermann, Palloliiton pelaajakehityspäällikkö Hannu Tihinen, valmentajan kasvusta ja tutoroinnista kouluttavat Palloliiton Marianne Miettinen ja Pekka Clewer. Tunnetilojen tunnistamisesta kouluttaa Jani Järvinen. Lääkäri ja fyysisen valmennuksen erityisasiantuntija Harri Hakkarainen sekä lasten valmentaja Sebastian Mandart kouluttavat käytännönläheisesti lasten fyysisen harjoittelun teemaa.  Marko Viitanen ja Fortumin vastuuhenkilöt käyvät läpi tutorin työtä monin tavoin. Suuri osa koulutusta on myös tutoreiden verkottuminen ja keskinäinen kokemusten jakaminen.

 

Fortum Tutor on Palloliiton ja Fortumin vuonna 2009 yhdessä käynnistämä valtakunnallinen ohjelma, jonka tärkein tavoite on taata jokaiselle suomalaiselle jalkapallojuniorille osaava ja kannustava valmentaja.

Tutor on 5–12-vuotiaiden lasten valmentajan henkilökohtainen sparraaja. Hän auttaa valmentajaa kehittämään omia taitojaan. Jalkapalloilullisten taitojen lisäksi valmentaja saa tutorilta tukea lasten ohjaamisessa.

Kotimaisten valmentajien lisäksi Fortum Tutor on saanut kansainvälistä tunnustusta, kun Euroopan Jalkapalloliitto UEFA palkitsi sen vuoden 2012 parhaana ruohonjuuritason kehitysohjelmana Euroopassa. Lentopalloliitto on toista vuotta osana ohjelmaa ja lajien välinen yhteistyö valmentajien työn tukemisessa on päässyt hyvään vauhtiin.

 

Kauden 2015 tutorit ja seurat (osalla seuroista on jaettu tutor ja osa tutoreista auttaa useampia seuroja)

Tutorin nimiSeura / seurat
Juha LipponenTuNL
Petteri JoensuuTuNL
Bo-Erik AhlgrenKimito SF/Taalintehtaan Jäntevä
Matthias AhonenRaision Nappulaliiga
Matti RahoMaskun Palloseura ja MynPa
Uolevi NurmiFC Halikko / Wilpas
Ilpo VesterinenSalPa
Julius KarlssonPIF
Doan MirellTPSj
Pauli MiettinenKuusamon Pallokarhut
Pasi KurttilaOLS
Kimmo VuolteenahoOLS
Janne HusuAjax Sarkkiranta
Jari JäväjäONS
Keijo HuuskoFC 88 Kemi/FT Kemi-Tornio
Timo ViitanenRotuaarin Pallo
Teemu HakalaRoPS
Anssi KiuruFC Santa Claus juniorit
Mikko SalmelaFC Santa Claus juniorit
Jukka IkäläinenKePS
Sami ViippolaTP-47
Hannu PaasovaraHauPa
Fetahu PerparimHauPa
Jukka DunderONS
Pekka KemppainenKajHa
Arttu HeinonenWimma
Ari KylmäläFC Raahe
Markku HeleniusTPV
Petri TaskinenTPV
Toni VallinYlöjärven Ilves
Erkki NilkuYlöjärven Ilves
Pekka TiituNokian Palloseura/FC Nokia
Mikko TiirikainenIlves
Anssi SaihaIlves
Ari JussilaFC Hakaj / VANL
Matti JunninenTervakosken Pato
Kai LehtoHJK
Sampo HulkkonenFC Kontu
Mika KokkoIF Gnistan
Tuomas MokkoHJK
Maria VirolainenMPS
Päivi LehtoHPS/FC Viikingit
Heikki SalorantaFC Espoo: Lepa, Kapy,PEP, FC Kasiysi
Pauliina MiettinenNJS
Timo LehtihalmesTiPS
Kimmo KetonenFC Honka
Jere MatinlassiFC Honka
Leif GrandellGrIFK
Petri KurkiFC Reipas
Hans PirttiläMäntsälän Urheilijat
Miika NuutinenTuPS
Mitri PakkanenKoIPS
Timo LaineKoIPS
Paavo NurmiFC Espoo: Lepa, Kapy,PEP, FC Kasiysi
Markus LouhelaJOKI
Jorma GranqvistFC Espoo: Lepa, Kapy,PEP, FC Kasiysi
Janne KarhuVJS
Petteri KärkkäinenKYIF
Veli-Pekka PeräläEBK
Timo SaariNUPS
Riku MunukkaKP-75
Harri IsotaloFC Loviisa
Saku RantalainenFC LaPa/Kultsu
Mika HäkäläSudet ry
Tommi VitikainenMP:n yhteistyöseurat
Kari PasanenMP
Mika HalmetniemiPePo
Åke SöderströmKONA
Ilkka TahkokallioIPS
Juha-Pekka RuokonenLAUTP
Marko JalkanenSTPS
Joonas PramiJJK-juniorit
Markku KekäläinenJJK-juniorit
Tuomas PesonenJyPK
Hanna ToivonenJyPK
Isac HamidiKomeetat
Ilkka HyvärinenPaRi
Heikki NurmiHuima ja FC Saarijärvi
Torbjörn HolmgrenVasa IFK
Mikko HaapaojaVPS juniorit
Tuomas NikupeteriSJKj,
Harri KevariPiiritutor
Jyrki SaranpääVPS juniorit
Esa HaanpääPiiritutor
Marko MyllykangasFC YPA
Niklas KackoFF Jaro
Ahti RäinäGBK, IK Myran
Seppo PeuraharjuKPV Kokkola/Lohtajn Veikot,Kälviän Tarmo, Kannuksen Ura
Kari PakkanenPallokissat, Kuopio
Ensio PellikkaKuPS
Marko KumpulainenPK-37
Johanna HämäläinenFC Hertta
Kalle RönkköKuPS
Kalle KangaspuntaJIPPO
Matti ImmonenWJK
Timo KuljuFC Jazz j
Tommi LevolaTOVE
Risto PuustinenMuSa
Kalle LehtonenFC Rauma, FC Eurajoki
Harri KanervaPallo-Iirot